Subscribe Now
Trending News

Blog Post

YUNI
YUNI (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

YUNI 


Het verhaal van Yuni (een ongelooflijke prestatie van Arawinda Kiranda) begint zoals een Hollywoodiaanse coming-of-age film. Een meisje van net geen zeventien maakt zich klaar om naar school te gaan. Tot het opvouwen van haar sokken tot bij het aanbrengen van haar hoofddoek merk je dat de Indonesische tiener orde en netheid hoog in het vaandel draagt. Een perfect beeld dat eens ze de schoolpoorten binnenwandelt aan diggelen geslagen wordt. 

Regisseuse Kamila Andini heeft geen nood om een John Hughes-achtig verhaal neer te zetten, wel in het tonen van een portret dat hunkert naar vrouwelijke identiteit in een overheersende mannenwereld. Andini houdt er zich niet voor in om de kijker vanaf het begin van de film te gaan choqueren. De jonge levenslustige Yuni krijgt in de klas van de leider van de Islamitische Club te horen dat het zonde is om voor het huwelijk seks te hebben. Daarom moeten alle vrouwelijke leerlingen een maagdelijkheidstest ondergaan.  

YUNI
YUNI (c) The Movie Database (TMDB)


Niet dat dit voor Yuni een probleem is. Ze is zestien, noch kind noch vrouw, en ontdekt nog maar pas op het internet (een andere inlichtingenbron is er niet) wat masturberen inhoudt. Haar smartphone en de giechelende klasgenootjes zijn de enige gids in haar leven. Haar ouders leven nog wel maar die ziet ze nooit omdat die beiden in Jakarta werken. Het is haar oude oma die zich over haar bekommert. Volgens de doctrine van de oude dame moet je plichtsbewust wel je best doen op school, maar ook niet te hard, want verder studeren zit er voor Yuni toch niet in. Daar is het geld gewoonweg niet voor aanwezig.

Ook al wordt Yuni geregeld betrapt op het stelen van spullen van haar klasgenoten – wat een schreeuw naar aandacht is, toch is ze op een school een modelleerlinge. Ze krijgt van de directrice zelfs te horen krijgt dat ze beloond zal worden met een beurs indien ze erin slaagt om op het einde van het schooljaar bij de eerste drie van de klas te eindigen. Dat is voldoende voor Yuni om er volop voor te gaan, maar bij de oma staan de jonge mannen die voor een bruidsschat van enkele roepies de maagdelijkheid van de jonge Yuni willen opeisen, reeds in de wachtrij aan te schuiven.

Hoewel Yuni bij ons nooit geen bioscoopvertoning kreeg, heeft deze Indonesische film van Kamila Andini een aardig parcours afgelegd in het festivalcircuit. Haar derde speelfilm debuteerde op het Toronto International Film Festival (TIFF) waar hij de Platform Prize won. De film werd zelfs de Indonesische inzending voor de Academy Awards voor Beste Internationale Speelfilm, ook al raakte hij niet door de selectie.

Een festivalfavoriet dus, ook al voelt de film nooit echt te arty aan. Kamila Andini gebruikt wel (soms iets te veel) poëzie maar Yuni is in de eerste plaats een onthutsend portret van een jonge tienervrouw die ervan droomt om haar eigen stappen te mogen/kunnen zetten in de wereld, maar botst op de religieuze en sociale regels waardoor haar lot verzegeld lijkt. 

YUNI
YUNI (c) The Movie Database (TMDB)


Kamila Andini wentelt zich nooit vast in sprookjes zoals je ze alleen in de films te zien krijgt, want Yuni is bij momenten bikkelhard. Haar camera verlaat geen enkel moment het gezicht van Arawinda Kirana die met een Amélie Poulain-achtige blik alle zware lasten van de viriele samenleving waarin ze verstrikt zit van zich probeert af te wuiven. Helaas laat het verhaal zien dat er in het patriarchische Indonesië nog heel veel werk aan de winkel is. Yuni is mondiale cinema over dromen, alleen lijken die in het geval van Yuni heel ver weg te zitten.

Yuni wordt via MOOOV vertoond in het kader van Fomofilm. Elk jaar worden overal ter wereld heel wat films gemaakt, helaas geraken veel van deze films niet tot in onze bioscoopzalen. MOOOV zet één film per maand in de schijnwerpers in Vlaanderen en Brussel. De eerste vertoning van Yuni is op 12.06 in Cinema ZED in Leuven en de laatste vertoning is op 28.06 in The Roxy Theatre in Koersel. De meeste vertoningen staan gepland in de week van 19.06. Hier vind je de volledige lijst.


GENRE: drama, arthouse
JAAR: 2021
REGISSEUR: Kamila Andini
CAST: Arawinda Kirana, Asmara Abigail, Sekar Sari, Marissa Anita, Dimas Aditya
LAND: INDONESIE

Related posts