Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Totally Killer
TOTALLY KILLER (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

Totally Killer 

We moeten de deur niet meer uit om een gloednieuwe degelijke halloweenfilm te bekijken. Dit jaar verwent Amazon Prime ons met Totally Killer. De film komt net op tijd om opgenomen te worden in onze shocktober challenge.

In Totally Killer volgen we Jamie Hughes (Kieran Shipka). Wanneer haar moeder op brutale wijze wordt vermoord door een gemaskerde seriemoordenaar uit haar verleden, reist Jamie terug in de tijd naar 1987 om de moordenaar te stoppen en haar te redden. Wanneer haar moeder dan ook nog eens de grootste trut van de middelbare school blijkt te zijn, wordt het vlug duidelijk dat Jamie voor een moeilijke opdracht staat. Niet alleen het leven van haar familie, maar ook de relatie met haar moeder staat op het spel.

Met andere woorden: neem Halloween (1978), Mean Girls (2004) en Back tot the Future (1985) en mix ze in een blender. Voeg er een vleugje metahumor van de Scream-franchise aan toe en we krijgen het recept voor Totally Killer. Over het algemeen werkt de sfeervolle en luchtige mix heel goed. 

Totally Killer
TOTALLY KILLER (c) The Movie Database (TMDB)

Totally Killer werkt nog het beste als komedie. Dit is niet verwonderlijk. Regisseur Nahnatchka Khan heeft zich eerder al bewezen in het genre met de Netflix-komedie Always Be My Maybe (2019). De meeste comedy wordt veroorzaakt door de generatiekloof tussen Jamie en de tieners uit de jaren ’80.  Niet alleen op technologisch vlak, maar ook op wereldbeschouwelijk vlak is deze afstand duidelijk zichtbaar. Zo is Jamie veel meer bezig met hedendaagse hot topics als sociale ongelijkheid en inclusie, terwijl de oudere generatie vooral met seks en plezier in het achterhoofd zit.  Dit kan ook worden gezien als een vrij intelligente observatie van verschillen in genreclichés tussen de klassieke slasherfilm en moderne horror. Gelukkig moeten liefhebbers van old school niet vrezen: de observatie komt nooit echt belerend over. 

Toch landt de humor niet altijd even goed. De film zit misschien iets te vol met gags en one-liners. Helaas is de ene ook beter dan de andere. De film doet soms grijnzen, maar hilarisch wordt het nooit. De high energy overdracht met stiltes voelt op sommige momenten ook net iets te veel aan als een sitcom. Vervelend wordt het niet, maar het verstoord op sommige momenten wel de flow van de film.

De focus op humor heeft ook een grote impact op de doelgroep van de film. Totally Killer is geen bloedige film, noch is het eng. Dat wil daarom niet zeggen dat de actie in de film aan de flauwe kant is. Wat de geweldsscènes missen in gore, maken ze goed in spanning. De hoofdpersonages zijn geen prooien voor de seriemoordenaar. Ze vechten terug.

Totally Killer
TOTALLY KILLER (c) The Movie Database (TMDB)

De aanpak doet daarom denken aan Scream, zij het nog net iets familievriendelijker. Hierdoor is de film ook toegankelijk voor horrorleken.

Liefhebbers van de 80’s zullen blij zijn om te horen dat de soundtrack een bloemlezing is van iconische 80’s nummers: Bananarama, Echo and the Bunnymen en New Order zijn maar een aantal van de artiesten die te horen zijn. De kostuums en de soundtrack helpen de film om de 80’s sfeer op te wekken. Dit was nodig, want jammer genoeg oogt de film heel digitaal. Het geheel ziet er heel strak uit, maar het verliest hierdoor wel aan charme.

Totally killer haalt nooit echt de hoogtes van zijn inspiratiebronnen, maar dat hoeft ook niet. 

Al bij al is de film een entertainende horrorkomedie die soms clever uit de hoek komt. De film doelt duidelijk op tieners, maar is daarom niet vervelend voor volwassenen. Wie geen kleine kinderen in huis heeft, kan Totally Killer absoluut met het hele gezin bekijken op Halloween. 


GENRE: komedie, horror
JAAR: 2023
REGISSEUR: Nahnatchka Khan
CAST: Kiernan Shipka, Olivia Holt, Charlie Gillespie
LAND: Verenigde Staten

Related posts