Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ARABIAN NIGHTS VOLUME 1 : THE RESTLESS ONE
ARABIAN NIGHTS: VOLUME 1, THE RESTLESS ONE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ARABIAN NIGHTS VOLUME 1 : THE RESTLESS ONE 

Hoe slaag je er in als filmmaker om de onrust van een volk over te brengen via een film? Gomez doet daar meer dan behoorlijk in met zijn Arabian Nights-trilogie. Als kapstok gebruikt deze cineast de vertelstructuur van de verhalen van 1001 nacht en als vertelster de figuur van prinses Sheherazade, om het te hebben over het Portugal tijdens de economische crisis die keihard toesloeg in de eerste helft van de 2010’s.  Zij vertelde haar echtgenoot monarch Shahryar het ene na het andere verhaal en wist zo aan zijn zijde te overleven. 

Gomez opent zijn trilogie met een 30 minuten durende intro over het Portugal net voor 2013-2014 waarin hij ook zijn eigen bekommernissen van toen laat passeren: de teloorgang van één van de grootste scheepswerven, een grote insectenplaag die op datzelfde moment woedt in Portugal en zijn eigen artistieke twijfels alsook zijn beslommeringen.

ARABIAN NIGHTS: VOLUME 1, THE RESTLESS ONE (c) The Movie Database (TMDB)
ARABIAN NIGHTS: VOLUME 1, THE RESTLESS ONE (c) The Movie Database (TMDB)

Verwacht dus geen duidelijk scenario dat een strak stramien volgt. Gomez slaagt er toch in om het overzicht te bewaren desondanks het feit dat de structuur bestaat uit verhalen in verhalen en  voice-overs die niet overeenkomen met wat je op beeld ziet. Door in bepaalde verhalen personages van eerdere verhaallijnen terug te laten komen behoud je wel als kijker een punt van herkenning. 

Ludieke vertellingen zoals een rechtszaak tegen een haan, maar ook meer tragische gebeurtenissen waarbij een vakbondsman onder zo een hoge druk staat door al de beklagenswaardige uiteenzettingen die hij hoort van werkzoekenden.  Dat maakt dat veel details en verhalen in verhalen zo herkenbaar worden waar dan ook in Europa, bijvoorbeeld ontslagen worden op je vijftigste om dan enkel maar te moeten horen dat je teveel ervaring hebt of overgekwalificeerd bent. 

CRISTA ALFAIATE in ARABIAN NIGHTS: VOLUME 1, THE RESTLESS ONE (c) The Movie Database (TMDB)
CRISTA ALFAIATE in ARABIAN NIGHTS: VOLUME 1, THE RESTLESS ONE (c) The Movie Database (TMDB)

Hoe hij een zalf voor een langdurige erectie linkt aan stroeve gesprekken tussen de Portugese overheid en de Europese Trojka die Portugal zware besparingen oplegde, moet je zelf maar ontdekken. Gomez deinst er niet voor terug om elementen van fantasie  en surrealisme in zijn scenario te steken waardoor je een bij momenten bevreemdend (en grappig) kijkstuk krijgt. Het is dus best straf hoe Gomez met zo’n ingewikkelde structuur toch nog een interessante, herkenbare en boeiende inkijk geeft over het Portugal van rond 2013. Helaas is Arabian Nights Volume 1 : The Restless One visueel niet zo uitdagend als het scenario.  


Genre: drama
Jaar: 2015
Regisseur: Miguel Gomez
Cast: Crista Alfaiate, Miguel Gomes, Marie Rueff, Bruno Bravo, Rogério Samora, Dinarte Branco, Américo Silva, Carloto Cotta, Diogo Dória, Adraiano Luz, Basirou Diallo, Luísa Cruz, Cristina Carvalhal, Chico Chapas, Tiago Fagulha, Susana Afonso Lopes, Louison Tresallet
Land: Portugal, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland
Speelduur: 125 minuten

Related posts