Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WHAM!
WHAM! (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

WHAM! 

In de jaren ’80 was het moeilijk om één tienerkamer te vinden waar geen poster van Wham! (vergeet het uitroepingsteken niet) hing. Jaren na datum herinneren we ons nog de tijdloze hits, maar blijft Wham! voor de meesten nog altijd het popduo bestaande George Michael en “die andere”. Volgens insiders was Andrew Ridgeley eigenlijk de grote man achter de band en ook degene die in 1986 aangaf dat het moment gekomen was om de popindustrie vaarwel te zeggen. Voor George Michael lag het toen al vast dat hij alle troeven in handen had om solo één van de grootste artiesten aller tijden te worden, terwijl Ridgeley bijna roemloos de nostalgiedoos inging.

Voor Netflix een reden om er via Chris Smith (de maker van de Tiger King-reeks en het ronduit fantastische Jim & Andy: The Great Beyond) een documentaire aan te wijden. Het succes ervan is ongezien, want niet alleen is het één van de meest spraakmakende films momenteel op de streamingdienst, ook staat de discopop van de twee Britten hiermee weer volop in de belangstelling.

Het verhaal van Wham! is er één vol glamour, maar ook vol leugens. Een beetje te vergelijken met het verhaal van Elliot Page dat onlangs geregistreerd werd via de bestseller Pageboy. George Michael was de posterboy bij uitstek, het idool van ieder jong meisje. Maar de in-crowd wist al lang dat George Michael -echte naam Georgios Kyriacos Panagiotou – homo was. Zijn seksuele voorkeur werd jarenlang verborgen gehouden, uit angst dat de verkoopcijfers naar beneden zouden tuimelen.

Daar gaat deze documentaire deels over, maar vooral is het een braaf overzicht van de glansrijke muziekcarrière van de twee geworden. En het is daar dat het schoentje wringt. Het verhaal begint bij de jeugdvriendschap tussen Andrew en George en hoe ze per ongeluk supersterren werden. De eerste singles deden het immers helemaal niets aan de kassa en het was pas doordat een act niet kon komen opdagen tijdens Top Of The Pops dat de bal definitief aan het rollen ging.

Smith overloopt netjes één voor één de hitsingles, gaat wat dieper in op het verhaal achter Last Christmas en de Band Aid-single die een rechtstreekse concurrent in de hitparade werd of de gigantische tour in China. Beelden uit het privéarchief worden getoond of je ziet artikels uit tijdschriften zoals bijvoorbeeld uit Smash Hits (de Britse Joepie), maar vooral is het een collage van veel verknipte videoclips geworden. Dat dit laatste aanleiding heeft tot heel wat nostalgische fijne gevoelens staat buiten kijf, maar helaas graaft de documentaire niet diep genoeg en is het vooral gebleven bij wat oprakelen van herinneringen uit de eighties. Daar is niks mis mee, maar de doorsnee muziekfan zal de meeste van deze weetjes reeds eerder hebben gehoord.

Toch kijkt Wham! ondanks deze tekortkomingen ontzettend vlug weg en dat is deels te danken aan de fantastische songs van de twee. Naast Wham! zie je ongelooflijk veel bekendheden de revue passeren, dat gaat van Radio One-muziekencyclopedie John Peel tot David Bowie. Aan beelden of songs geen gebrek, maar wel is het iets te oppervlakkig, maar voor de rest is Wham! een ontzettend leuke nostalgische trip uit tijden toen je nog een popcarrière kon maken in je korte broek.

Wham! is te zien op Netflix.

GENRE:  muziekdocumentaire
JAAR: 2023
REGISSEUR: : Chris Smith
CAST: George Michael, Andrew Ridgeley, Pepsi DeMacque, Shirlie Holliman, Dee C. Lee
LAND: USA

Related posts