Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DE KEUZE VAN DOMIEN HUYGHE
DOMIEN HUYGHE (c) Domien Huyghe
De keuze van

DE KEUZE VAN DOMIEN HUYGHE 

Dit jaar bracht Domien Huyghe zijn debuutfilm Zeevonk uit. De film werd meteen vertoond op het Filmfestival van Berlijn en won er de Special Mention Best Film van de kinderjury Berlinale Generation Kplus 2023. Momenteel werkt Domien aan zijn volgende speelfilm Amari en de tv-serie Skate Or Hate. Drukke dagen dus, toch vond de Belgische filmregisseur en scenarioschrijver voor Fast Forward tijd om zijn tips te selecteren.

FOUR LIONS – 2009
Vijf moslims uit Sheffield worden zelfmoordterroristen, maar kunnen niet beslissen wie of wat ze met zich mee moeten nemen. Een gedurfde premise, als je het mij vraagt. Zeker voor een debuutfilm. De film volgt hun onhandige en absurde pogingen om een terroristische aanslag te plegen, en dat verveelt voor geen minuut. Zeer straf en gedurfd hoe Christopher Morris via een satirische benadering een evenwichtige en genuanceerde kijk geeft op de vermeende ‘botsing’ tussen heilige en seculiere overtuigingen. En niet te vergeten: Riz Ahmed is geweldig in deze prent.


DO THE RIGHT THING – 1989
Persoonlijk vind ik deze de beste Spike Lee Joint. Geïnspireerd door de Shopping for death– episode uit Alfred Hitchcock Presents waar men discussieert of dat warme weer al dat niet toedraagt tot gewelddadig gedrag. Een lekker chaotische film boordevol iconische personages (vertolkt door onder andere John Turturro en Samuel L. Jackson), hilarische situaties en een einde dat als een mokerslag aankomt.


TAKE SHELTER – 2011
Het is uitkijken naar Jeff Nichols’ nieuwste film: The Bikeriders, maar zijn eerste film waarmee hij mij heeft weggeblazen is Take Shelter. In deze film onderzoekt Nichols de kracht van angst, obsessie en de impact ervan op zowel het individu als zijn directe omgeving. Prachtig in beeld gebracht door Adam Stone en de acteursregie is er boenk op. Om zich voor te bereiden op zijn rol als Curtis LaForche, heeft acteur Michael Shannon daadwerkelijk heel wat tijd doorgebracht met echte brandweerlieden om hun dagelijkse werkzaamheden te observeren.


LÅT DEN RÄTTE KOMMA IN – 2009
Letterlijk vertaald: Let the right one in, maar zeker niet te verwarren met de US remake van 2011. Het combineert thema’s zoals onwaarschijnlijke liefde en isolatie met het horrorgenre. Een combo die waanzinnig goed marcheert en zo een unieke kijk werpt op vampierfilms. Thumbs up voor Thomas Alfredson hoe hij zijn jonge acteurs geregisseerd heeft want die zijn steengoed. Nog een weetje: De titel van de film is een verwijzing naar een scène waarin een vampier alleen een huis kan betreden als hij wordt uitgenodigd.


AMERICAN HONEY 2016
Andrea Arnolds brengt in deze film de Amerikaanse jeugdcultuur op een prachtige maar rauwe manier in beeld. Het is een visueel verbluffende film. Maar zijn sterkte ligt hem voor mij in de authenticiteit van de personages. Grotendeels geïmproviseerd en chronologisch gefilmd zodat de vele niet-professionele acteurs vooral zichzelf konden zijn en het verhaal mee konden vormen. Je moet er wel even de tijd voor nemen want de film duurt 3 uur maar hij bleef bij mij voor een lange tijd nazinderen.

Related posts